DETOX in de LENTE : Yin Yoga voor Lever en Gal

YIN YOGA voor LIVER en Gallbladder

 

Deze reeks eenvoudige yin yoga houdingen balanceren jouw lever – energie.   

Volgens de Chinese geneeskunde reguleert de lever – energie de verbinding tussen het individu en de groep (Ik en mijn plaats in de groep.)  Het hebben van een veilige en vaste plek in een groep is een basis behoefte van de mens.  De groep waarvan je deel uitmaakt , of dat nu het gezin is, je collega’s of de sportvereniging, is het klankbord dat je nodig hebt om je creativiteit te ontplooien en om jezelf te ontplooien en waarbinnen je kan groeien. Als die veiligheid en ruimte om jezelf te zijn niet kan worden neer gezet , wordt de lever energie geprikkeld en uit zich dat in boosheid.  Simpel gezegd , lever – energie wordt gekoppeld aan de emotie boosheid (met al zijn variaties) versus tevredenheid, tolerantie en een open zelf verzekerde levenshouding.

Een lever energie uit balans zorgt op fysiek vlak voor : oog problemen (ontsteking, verkleuring, …) allergieën, lever en gal aandoeningen, jeuk, menstruatie klachten, uterus klachten, pijn in scrotum, wreef en enkel klachten, pijnlijke stijve spieren en spierkrampen, pijn en druk op het borstbeen, sinusitis, pijn en druk op het borstbeen.

Een lever energie uit balans zorgt op psychisch vlak voor : ongeduld , agressie , woede , prikkelbaarheid , frustratie, vijandigheid, cynisme , faalangst, eeuwig twijfelen, humeurigheid.

Een lever energie in balans zorgt voor : Geduld, groot uithoudingsvermogen, open ingesteldheid, tolerantie, vergevingsgezindheid, nederigheid, bescheidenheid, besluitvaardigheid en doelgerichtheid, vriendelijkheid , assertiviteit en humor.

Deze houdingen worden best uit gevoerd volgens het principe van yin yoga.  Dat wil zeggen , blijf minstens 1 minuut tot 3 minuten in elke houding.  Gebruik geen kracht , dus trek niet aan je lichaam , voorkom bouncen … laat jezelf in volledige ontspanning en overgave in de stretch / houding zakken.   Indien de oefening te intens is, pas de houding aan met dekens, blokjes en kussens.  Zorg echter wel dat je een mooie stretch voelt!  (Check de foto’s van variaties.)

Op die manier bereik je niet enkel de spieren , maar ook het bindweefsel in elke cel van jouw lichaam , in jouw pezen en gewrichten.  Op die manier open je emotionele en fysieke blokkades waardoor energie (prana) , bloed en lymfe weer goed kan stromen.

Rust na de hele reeks een 5 tot 10 minuten in ruglig of shavasana.  Je kan ook tussen elke houding telkens 1 minuut rusten in ruglig of shavasana.

Ben je na een reeks moe of emotioneel? Dat is zeer normaal.  Dat is het ontgiftingsproces van jouw lichaam dat actief is.  Drink veel water en neem voldoende slaap.  Je zal zien, dat het ‘ontgiften’ minder wordt, als je meer oefent.

Ondervind je te veel pijn of twijfel je of die houdingen voor jouw lichaam wel gezond zijn, spreek een geschoolde yoga teacher aan of raadpleeg  jouw arts of fysiotherapeut.

Geniet ervan!

Alle liefs,