MONKEY MIND

De yoga traditie laat zich meermaals inspireren door wijsheden uit het Boeddhisme. Zo wordt ‘Het Denken’ wel eens vergeleken met een AAP. Een mooie vergelijking die exact laat zien wat er gebeurt wanneer we mediteren en hoe we dus onze mind even kunnen stilzetten, hoe we dus even in de stilte kunnen vertoeven.

Onze geest wordt vergeleken met een aap. Hij vindt geen rust en springt voortdurend van de ene tak naar de andere tak. Hij wipt onrustig van hier naar daar, puur uit gewoonte, meestal zonder doel. En … hij is moeilijk te stoppen. Tot we die aap (lees: mind) een banaan geven. Dan komt hij tot rust en zit hij stil om met volle aandacht die banaan op te eten.’ Dat gebeurt ook met ons denken.

Onderzoek heeft aangetoond dat we tot meer dan 52 keer per dag van emotie wijzigen en wel 50.000 gedachten hebben. Wetend dat elke emotie een gevolg is van een gedachte … dan is dat al een heel drukke bedoening in onze mind. Gedachten en emoties volgen elkaar voortdurend op, dikwijls buiten onze wil.

Wees maar eens de simpele waarnemer van jouw eigen gedachtegang, je zal versteld staan van wat je allemaal kan bedenken en denken in 1 minuut. Actief zijn ligt in onze natuur. ‘Een Monkey Mind – hebben’ is dus zeer normaal.

Echter , die drukke Monkey Mind zorgt voor heel wat onrust en psychosomatische klachten, zoals angst, soms woede, piekeren, slapeloosheid, spanningshoofdpijn, gebrek aan focus, vermoeidheid ….

Stilte en rust bewaren, is een uitdaging , maar een zeer sterk medicijn! ‘De banaan’ kan ons hiermee helpen!

Geef jouw gedachten een banaan: een aandachtspunt of DRISHTI, iets wat de gedachtegang bezighoudt, iets waarop volle aandacht gefocust wordt. De volgende dagen plaats ik een 10 tips online om deze Monkey Mind te temmen.

Denk alvast even na over datgene waarvan jij een rustige mind krijgt en pas dit dagelijks toe in jou leven, ook al is het maar 5 minuutjes.

Fijne dag!

Ellen