LEES DE ECHTE VERHALEN:
DE LEERLING, DE YOGI VERTELT

Toen ik ongeveer 62 jaar was ging ik op zoek naar een vorm van lichaamsbeweging, liefst niet te agressief en zeker niet prestatiegericht, want ik voelde stijfheid in mijn spieren en nog menig andere kwaaltjes ( ik dacht…dat is de leeftijd!).Tot ik terecht kwam op de yogazolder van Viapura…
Ik herinner mij dat de eerste lessen best zwaar waren, maar door het feit dat ik alles op eigen tempo en niveau kon doen en vooral door de gerichte oefeningen en de vriendelijke steun van Ellen, begon het na ongeveer de vijfde les steeds vlotter te lopen. De stijve spieren verdwenen en ik voelde mij super na elke les!
Maar niet alleen de spieren, organen en botten varen er wel bij,maar ook de meditatie en ademhalingstechnieken waren voor mij een ware openbaring.Ze leren je omgaan met stress en emoties!
Wat mij betreft , werkthet een beetje verslavend,kwaaltjes verdwenen of je leert ermee omgaan
Kortweg een verjongingskuur voor geest en lichaam!
Met dank aan Ellen, die gepassioneerd bezig is met haar werk

juli 2015… het licht gaat uit… verdict: burn-out… wat nu?…

Op advies van mijn huisarts ga ik op zoek naar hulp en van een van mijn vriendinnen krijg ik de raad om eens mee te gaan naar Zoerle-Parwijs. Ik ben op weg naar mijn eerste yogales! Weet niet goed wat te verwachten maar ik leg me op mijn matje. Krop in de keel tijdens de oefeningen, ontspannen is niet zo eenvoudig, visualiseren gaat me beter af maar dan komen die tranen… ik probeer ze tegen te houden maar ze blijven stromen en ik voel me verschrikkelijk ongemakkelijk. Ik voel me ook best misselijk (zal ook niet de laatste keer zijn!).

Ellen vraagt na de les naar mijn “beleving” en stelt me op mijn gemak: wat er ook gebeurt tijdens de yogales, alles is goed, dus ja ook die tranen en dat misselijk zijn! Yoga maakt veel emoties los, heft spanningen op, helpt je in je eigen kracht te staan.

Ik maak ook een afspraak met Ellen voor een gesprek en we bekijken samen welke yoga”vorm” het meest geschikt zou kunnen zijn. Ik besluit om de Relax and Rebornsessies (SUPER!!!) te volgen en de Gentle Flow&Yin Yoga (SCHITTEREND!). Daarnaast ga ik ook nog Kundaliniyoga (best pittig!!!) volgen.

Dat maakt dat ik in dat eerste jaar 4 keer per week op mijn matje lig. Best intensief, maar voor mij een noodzaak. Ik word er rustig(er) van, kom dicht(er)er bij mezelf, krijg weer meer energie en yoga helpt me te accepteren en los te laten… Twee werkwoorden die als een mantra in mijn oren klinken.

We zijn nu anderhalf jaar verder en ik ga nog steeds 2 keer per week met volle goesting naar de yogazolder. Af en toe een extra-workshop meepikken om ook nog andere dingen te ontdekken en thuis en onderweg proberen toe te passen wat ik ervaren heb tijdens de lessen…

Ik ben er nog niet maar yoga heeft me een heel stuk op weg gezet naar beter worden…daar ben ik enorm dankbaar voor!

Ik ben een studente die heel veel wilt doen, maken, geven, …
Hierdoor ben ik vaak mijn “aarding” kwijt. Dan verlies ik een beetje controle over mezelf en dat is geen fijn gevoel.
Yoga heeft mij tot nu toe hier heel hard in geholpen.
De yoga momenten op je zolder zijn pure momentjes van ik- en- alleen- ik.
Continue mijn eigen grenzen aftasten en terug mijn aarding vinden is zalig voor me. Daarnaast heb ik me door yoga ook voor veel meer leren openstellen.

Er zijn momenten in het dagelijkse leven waar ik regelmatig terug moet denken aan de yoga lessen.
Zoals mijn voetzolen helemaal afrollen, aandacht geven aan ‘het 3de oog’, in mijn stoeltje in mijn hart een situatie beschouwen. Of me figuurlijk loshaken van al de aanhangsels die energie van me vragen.
Dat zijn de zaken waarom ik graag yoga doe.
Hoewel de uitdagende houdingen zeker en vast even fijn zijn. Het is een mix van beide.

Ik kan yoga niet meer weg denken uit mijn leven, ookal ben ik er niet door bezeten zoals de youtubers, pinteresters en fitnessyogi zijn. Geef mij maar de sfeer en de me-time momentjes. Die doen het hem.

Toen ik in 2012 met yoga startte, wilde ik enkel betere ademhalingstechnieken leren om niet zo snel buiten adem te zijn bij het sporten. En inderdaad, ik heb geleerd hoe ik op een rustige manier kan (blijven) ademhalen. Ondertussen heeft yoga me echter nog veel meer geleerd dan dat. Ik heb veel beter leren luisteren naar mijn lichaam en kan mijn emoties veel beter plaatsen. Yoga heeft me bovendien op weg geholpen in het genezingsproces van een burn-out. Wanneer het moeilijk gaat, put ik uit een yogasessie weer kracht. En wanneer het gewoon goed gaat, geniet ik tijdens die sessie van een moment voor mezelf!

yoga is voor mij een zuivering van lichaam en geest.  Mijn verstand begrijpt nog niet hoe het allemaal in zijn werk gaat maar mijn lichaam wel.

Vanaf het moment ik op het matje lig, komt de ontspanning.

Op een dag legde mijn systeem mezelf plat,

Wie niet horen wil zal voelen noemen ze dat.

Ik zocht iets wat me helpen kon

En kwam op de yogazolder terecht via een goede bron.

De eerste keer reed ik met een bang hartje naar daar,

Binnen werd ik de liefdevolle warmte direct gewaar.

Daar zat ik op mijn matje, tranen rolde over mijn wangen,

Eindelijk mochten dingen vrij die ik had gevangen.

De confrontatie erg intens,

Maar ik mocht er zijn met al mijn pijn en verdriet, als uniek mens

ik werd gerust gesteld alles wat ik voel is normaal

Detoxen noemen ze dat en zo zit iedereen daar met zijn verhaal.

Ik leer er terug te voelen naar wat mijn lichaam zegt,

En heb al wel enkele grenzen verlegt.

In het begin was ik bang van de rust en zo snel afgeleid

Maar ik leerde telkens terug te keren naar mezelf en word er in alles super begeleid.

Ik voel ook hoe ze daar zo warm en liefdevol voor zichzelf kunnen zijn,

Als enorme criticus probeer ik dit toe te passen want het voelt wel fijn.

Ondanks de enorme weerstand die ik ben door gegaan ga ik nu enorm graag

Ik word er ontvangen met een lieve groet en een lach

En denk bij mezelf yes weer klaar voor mijn momentje van de dag.

Ik ben er ook al naar andere ‘workshops’ gegaan

En alles leert me beetje bij beetje terug in mijn eigen kracht te gaan staan.

Ik ben enorm dankbaar dat Ellen dit heeft opgericht en zo andere inspireert,

Ik heb alvast enorm veel bijgeleerd.

Dit doen heeft mijn leven veranderd en betekent een soort nieuwe start

ik wens dit andere ook toe, dus één tip luister naar je hart..

Yoga is…

Zaterdagochtend, 6u30, ik sta op, het is nog donker. Heerlijk warm voor de tijd van het jaar. Ik gooi het schuifraam open, adem de frisse lucht in en rol mijn mat af, zitten en ademen, helemaal in je lichaam gaan en voelen. In de verte hoor ik het verkeer op gang komen, een haan die kraait, de duiven die kirren en de ekster die schettert. Ik zit, ik luister, ik neem waar en adem. Mijn yogavriend, Herrie de kater, komt bij me zitten, hij vraagt om aandacht en om achter zijn oren te krabben. Ik laat het gebeuren en geef hem al de krabjes die hij nodig heeft. Hij vlijt zich neer tegen mijn benen, ik maak mijn lichaam wakker, kom zachtjes in beweging en laat de energie stromen. Herrie houdt het voor bekeken. Focus, in je kracht, heerlijk om vanuit die energie doorheen de asana te ademen. Afgeleid naar mijn ‘to do’ lijstje, ik wankel en val om, mijn anker even weg. Geruststellend, daar is mijn ademhaling terug. De hemel is ondertussen helblauw, ik groet de zon en dan… shavasana. Focus en energie voor de dag, het schuifraam gaat open, de kindjes zijn wakker, nog even samen op de yoga mat, babbelen en genieten, mijn favoriete yoga pose.

Yoga was lange tijd gewoon ‘fijn’. Een uurtje ontspanning, wat tijd voor mezelf, er even tussenuit. Yoga deed iets met me, maar ik wist niet precies wat. Tot ik door een moeilijke periode ging. Toen liet yoga me mijn lichaam voelen, mijn verdriet, mijn pijn, mijn rollercoaster aan gevoelens. Ik kon met tranen in mijn ogen aan een les beginnen en krachtig weer naar huis gaan. Maar net zo goed kon ik opgewekt in een les komen en wenend-maar opgelucht- weer buitengaan. Yoga liet een deel van mijn opgekropte gevoelens stromen. Een andere keer voelde alles zo uitzichtloos en had ik na anderhalf uur andere inzichten. En nog een andere keer was yoga gewoon fijn. Yoga heeft me mee door die moeilijke periode geholpen, het heeft me geraakt en doen voelen wat mijn lichaam me wil zeggen. Yoga brengt me dichtbij mezelf, laat me genieten in het moment en geeft mijn leven richting.

Yoga is in de eerste plaats voor mij gelijk aan ‘thuiskomen’, het hoort bij mij.

Puur lichamelijk is het beoefenen van yoga voor mij heel heilzaam. Ik had al een tijdje last van een vermoeid lichaam, het leek alsof het in mijn spieren ontbrak aan energie.
Ik heb een staand beroep, ben de hele dag in de weer, maar waar joggen vroeger de nodige ontspanning en soelaas bracht, deed het dat al een tijdje niet meer. Het werd eerder een opgave.
Nu, na enkele maanden de yoga-draad weer opgenomen te hebben, voelt mijn lichaam terug vitaler, ‘jonger’ haast. Ik heb warempel zelfs goesting om mijn loopschoenen terug aan te trekken af en toe.

Op het mentale vlak maakt het me ook sterker. Leren je emoties eens voor een uurtje aan de kant te schuiven, er naar te kijken, ze benoemen en verder los te laten, is heel krachtig voor een mens. Immers, als je dat kan op je yogamatje, kan je dat ook toepassen in het dagelijks leven, en dat is soms een redder in nood! Het maakt een mens zoveel sterker, in sommige situaties kan je maar beter niet in een poel van emoties dreigen te verdrinken…

Een uurtje puur voor jezelf, thuiskomen bij jezelf, een (noodzakelijke) verwennerij die niemand zich zou mogen ontzeggen, ja toch.

Ik volg de les GENTLE FLOW . Yoga betekent heel veel voor mij , zowel geestelijk als lichamelijk .
Ik weet na 1.5 jaar goed wat er voor mij veranderd is .
Zou het niet meer kunnen missen. Ik heb ook fybromyalgie en doordat er veel op het bindweefsel gewerkt word heb ik een heel pak minder pijn … neem voorlopig geen pijnstillers meer terwijl ik voor de yoga aan 2a3 per dag was. Als ik voel dat ik geen rust vind dan neem ik een les extra RELAX REBORN ,om te mediteren .

Een goede vriend van mij heeft ooit gezegd EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM en daar voor jouw de juiste balans in vinden is de kunst om een goed leven te hebben . de juiste balans haal ik uit mijn yoga !!!

Vandaar in t kort;
Yoga is dé houvast in mijn leven (al 16 jaar lang)
Yoga brengt me tot rust
Yoga brengt me dichter bij mezelf
Yoga heeft me ook al tot zeer waardevolle inzichten gebracht.
Je leert je lichaam beter kennen, maar ook je ziel.

Dit heb ik ook allemaal te danken aan de zalige manier waarop jij je lessen geeft Ellen.
Je staat altijd voor iedereen klaar, biedt hulp waar nodig. Je legt alles heel duidelijk en vol overgave uit.
Daar ben ik je heel dankbaar voor!

Yoga is voor mij…een manier om mezelf beter te leren kennen.
Het geeft me innerlijke rust. Het leert me mijn lichaam beter aan te voelen en bewuster te leven.
Het is een uurtje ME time waar ik nog dagen van geniet!!
(Miranda, 54 j, leerkracht maatschappelijke oriëntatie, een vrouw die graag traag reist, te voet of met de fiets)

“Als zeer prille yoga-beoefenaarster merk ik dat de Yoga-lessen me helpen om terug dichter bij mezelf en mijn lichaam te komen. Yoga leert me om terug in mezelf te gaan wonen en als een milde observator te kijken wat daar allemaal leeft. Ik merk dat ik me bewuster wordt van mijn houding, van hoe ik stap, zit en beweeg. Ik vind de verbinding die yoga legt tussen het lichamelijke, het mentale en het spirituele niveau heel boeiend. Yoga doet me goed en ik ben blij dat het op mijn pad kwam.”

Yoga is…
Zwaartekracht in de wervelstorm van het leven.

Ik ben leerkracht, schrijfster, auteur, mama, vrouw, dochter, collega, vriendin,… Ik zit boordevol plannen en ik kan mij moeilijk voorstellen hoe het is om het niet de hele tijd druk te hebben.
Drukte is de grootste vijand van plezier.

Yoga leert mij om in het oog van de storm plezier te blijven beleven aan de dingen die mij maken tot wie ik ben.

Yoga is inspiratie, creativiteit, activiteit en rust. Het is loskomen van ‘doen’ om even gewoon te ‘zijn’. Het is orde scheppen in de chaos van de dag en genieten van wat is.

Yoga leerde me los te laten, nieuwe inzichten over mezelf te verwerven,
ik leerde mezelf in vraag stellen én me te ontplooien naar een betere ik. Het maakte me een eerlijker mens,
naar mezelf en naar anderen toe. Yoga leerde me luisteren naar mijn lichaam en emoties,
het leerde me mijn grenzen kennen en mijn hart te openen. Het bracht me rust en vertrouwen.
Yoga helpt mijn gedachten te ordenen en maakt me sterker.

In mijn (toch nog jonge) leven hier op aarde heb ik op korte tijd wat watertjes moeten doorzwemmen.
In maart 2009 werd onze oudste zoon extreem prematuur geboren. Hij overleed 14 uurtjes later in onze armen.
In juni 2009 overleed mijn papa aan een korte maar zeer erge ziekte.
Het zal dan ook niemand verbazen dat ik in het jaar dat daarop volgde geen rust kende en geen rust wou.
Ik werd geleefd door het leven… en ik vond het goed zo.
Geen tijd om stil te staan, geen tijd om na te denken!
Het woordje ‘neen’ kwam dan ook niet voor in mijn woordenboek.

Na een heftig jaar werd onze dochter geboren, een jaar later trouwde ik met mijn man en 9 maanden later werd onze jongste zoon geboren.
En, ook al genoot ik van elk moment, toch namen de drukte, de chaos en de snelheid van het leven het van me over.
Ik wist dat ik moest genieten van al dat moois om me heen… maar het genieten was een opdracht en geen vanzelfsprekendheid.

Na wat zelfreflectie (heerlijk toch ? ) besloot ik dat er wat moest veranderen aan mezelf.
Vanaf die dag was mijn leuze: ‘Rust in het hoofd zorgt voor rust in de omgeving’

Ik begon meer de positieve energie van mensen en dingen rondom me heen te voelen.
Klinkt heel stom… maar ik geloof ook in de energie die Witse* (ons oudste zoontje) en mijn papa hier hebben ‘nagelaten’.

Ik begon te lezen over het beoefenen van yoga, over meditatie en over ademhalingstechnieken.
En dankzij het wonderbaarlijke internet kwam ik op jouw website uit.
Even nam mijn oude – ik het van mij over door te zeggen: ‘Je hebt hier geen tijd voor! Anderhalf uurtje per week naar de yogales? Je kan dan zoveel andere dingen doen!’
Gelukkig was daar die positieve energie weer die me een mailtje deed sturen…

De eerste keer op de yogazolder voelde een beetje als ‘thuiskomen’.
Een rustige, ontspannen sfeer! Veel positieve energieën,…
Yoga is nu een manier van ‘zijn’ geworden.
Het helpt me om me te focussen op het ‘nu’. (Al kan ik nog lopen mijmeren over ‘vroeger’, op een mooie manier.)
Het helpt me om te leven en me niet meer te laten leven door de drukte, de stress en de chaos!
Het helpt me ook om mezelf graag te zien. Gewoon… door te ‘zijn’, door te ademen,…
Het helpt me om dat ‘spirituele’ dat in me zit een plaatsje te geven.

Dus bij deze, lieve Ellen, een reuzegrote dankjewel!
Want, hoewel ik goed besef wat yoga met me doet… Het op papier zetten, maakt het toch nog allemaal iets sterker.

Ik ben een jonge vrouw van 28 en werk als bediende in de bankensector. Wat dus concreet betekent veel zittend werk.. omdat ik regelmatig bezoekjes moest brengen aan de chiropractor, vond ik dus dat ik iets anders moest zoeken.
Via een vriendin kwam ik in contact met yoga en voelde me vanaf de eerste moment op mijn gemak en goed bij de oefeningen. Ik doe dit nu 6 maand en ik moet zeggen dat yoga mij enorm hard veranderd heeft.
De rust en de relativering zijn voor mezelf toch wel de hoogtepunten. Bij moeilijke momenten kan ik door yoga en meditatie de kracht en rust opnieuw vinden en voel ik ook dat ik dit nodig heb om terug tot mezelf te komen.
Dat je daarnaast ook een duidelijk gevoel hebt dat je dus effectief aan het sporten bent (intensievere yoga) en dus ook leniger en strakker wordt, is dan weer mooi meegenomen.

En last but not least: yoga is dus echt niet voor “geitenwollensokken mensen”!

Enkele jaren geleden, zat ik serieus in de knoop. Het ging slecht in mijn relatie, mijn zoon voelde zich slecht in zijn vel (spiegel!), mijn werk begon me meer en meer tegen te steken en ik verloor mijn energie. Mijn rug en mijn nek zaten helemaal geblokkeerd. Toen besloot ik om het roer om te gooien. Ik volgde een cursus mindfulness en startte met yoga. Het besef groeide dat ik al lang mijn “innerlijke stem” niet meer hoorde. Yoga en meditatie hebben me hierin geholpen. Na de eerste weken hoorde ik al terug wat fluisteringen. Na een jaar hoorde ik het weer heel duidelijk. Intussen is mijn leven weer helemaal op rails. Mijn “vette” jaren zijn aangebroken Danku, Ellen, danku, yoga!

Ik Vanessa mama van 2 kindjes. Zette vorig jaar mijn job als bediende stil (loopbaanonderbreking). Wilde meer er ontbrak iets. Heb deze stap gezet om een cursus als yogadocente te volgen. Dit was mijn jaar een jaar waar ik mezelf tegen kwam. Diep in de kern. Ik werd geraakt diep van binnen. Had nog zoveel los te laten wat ik steeds bij mij hield. Door mezelf over te geven aan yoga ben ik meer in contact gekomen met mijn ziel. Niet meer uit mijn eenheid. Het voelde goed. De energie stroomde weer. Al mijn kwaaltjes verminderde. Het had tijd nodig maar liet het gewoon gebeuren weg van angst. Angst is een illusie waardoor we in verzeild geraken door ons ego. Ons ego weerhoud ons soms van vrede en geluk. En door regelmatig yoga te beoefenen voelde ik me blij, los van pijn. Mijn gezondheid beterde. Deze was de beste beslissing ooit. Nu zou ik nimmer zonder kunnen.

YOGA = BESTE INVESTERING IN U ZELF!

“Na een ellendige ziekte heeft yoga me eenerzijds tot rust gebracht en vond ik ook de positieve kant van mijn lot= tijd voor en met MEZELF doorbrengen en me daar vooral niet schuldig over voelen…
Na elke sessie leer ik echt meer luisteren naar wat ik nu echt wil/blij van word en het is een duw om beslissingen meer met mijn hart te nemen en minder met mijn denken. ”

dus euh ja … dus beetje meer egoïsme of eerder een groei van asserviteit ?

Vergeet onze nieuwsbrief niet!

SCHRIJF JE HIER IN

Zin in een les?

LESSENROOSTER